Kutya 101
Minden ami kutya

MENÜ

Én a kutyámnak heti egyszer adok csontot hogy jó legyen az ürítése itt van néhány hasznos tanács.-Egyaránt vannak érvek és ellenérvek a házi koszt és a táp mellett. A kutyának éppúgy, mint az embernek szüksége van a tápanyagokban gazdag étrendre, amit az ételmaradékok nem feltétlenül biztosítanak, hiába szereti ak utyusunk. Mivel etessük hát kedvencünket? Egyaránt vannak érvek és ellenérvek a házi koszt és a táp mellett. A kutyának éppúgy, mint az embernek szüksége van a tápanyagokban gazdag étrendre, amit az ételmaradékok nem feltétlenül biztosítanak, hiába szereti ak utyusunk. Mivel etessük hát kedvencünket?

A kutya házasítása több mint tízezer éve történt. Attól a pillanattól kezdve az ebek a házi koszton éltek. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért van szükség a tápra, ha az állatoknak megfelelt évszázadokon keresztül. Nos egyrészt azért, mert régen az élelmiszerek nem tartalmaztak annyi tartósítószert, színezõanyagot, mesterséges elemet, mint manapság. Valamint a kutyák a saját szükségleteiket a természetbõl pótolták (füvekkel, gyümölcsökkel, kisebb állatokkal), amelyet egy bérlakásban tartott kutya sajnos nehezen, vagy nem tud megtenni.

Akkor hát mivel tápláljuk kedvencünket, hogy egészséges legyen??

A kutyák szeretik a csontot. De jó az nekik? Hét éves kortól és hét hónapos kor alatt egyáltalán nem ajánlott a kutyánk ilyenfajta etetése. A csontnak a tápértéke ugyanis nem megfelelõ, ugyan magas az ásványi anyag tartalma, a fehérje értéke alacsony. Így ezzel nem kapja meg a megfelelõ és szükséges tápanyagokat.

A kutyát lehetõség szerint érdemes valamilyen táppal kell etetni, aminek fontos a minõsége. A táp kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy úgy legyen összeállítva, hogy a kutya testnagyságának, korának és élettani igényének megfeleljen.

Milyen a jó kutyatáp?

A kutyatáp tartalmazzon jó minõségû fehérjét, amely elengedhetetlen az izmok egészségéhez. Kalciumot, amely erõsíti a fogakat, jól emészthetõ szénhidrátokat és zsírokat, amelyek az energiaszükségletért felelnek. Nem utolsó sorban vitaminokat. Ha valaki törekszik a változatosságra, akkor etesse a kutyát egyszer bárányos, máskor csirkés táppal. Száraz eledelek mellé bátran adhatunk különféle konzerveket is.

Ha nem megfelelõen etetjük az ebünket, bizony elõjöhetnek rejtett fejlõdési rendellenségek is, amelyek megfelelõ táplálással, nagy valószínûséggel nem bukkannának fel. A táplálás nagy szerepet játszik abban, hogy kutyánk egészséges és jó kedvû legyen. Figyeljünk hát oda, mivel etetjük kedvencünket.

 

Asztali nézet