Kutya 101
Minden ami kutya

MENÜ

Mikor végre eljutunk ahhoz a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú szimatoló jószággal bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy. Cikkünk ebben a döntésben segít olvasóinknak.

kanvagyszuka1.jpg

Sok vélekedést hallhatunk arról, hogy milyen nemű kutyát érdemes tartanunk. Sokan állítják, hogy a szuka kutyák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. A kan kutyák mellet említik sokan, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint nőnemű társaik, ráadásul kevesebb gonddal járnak. Mi nem akarjuk egyik nem mellet sem letenni a voksunkat, így a tényekre támaszkodunk. Megnézzük milyen problémákkal kell szembesülnünk az egyes ivaroknál.

 

A kanok

Mert pisilni azt ugye kell …

Az első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. Bár ilyenkor mindkét nemnél küzdelmes életszakasz elé nézünk, mégis a rosszcsont fiúk rátesznek még egy lapáttal. A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban. A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.

A szerelemért mindent
Az eszeveszett fajfenntartási ösztön mindkét nemnél különféle kihívásokat rejteget számunkra. A kan kutyáknál a csatangolás a legfőbb probléma. A kan kutyák van hogy 5 km-es körzetben megérzik a tüzelő szuka szagát. Ebben az esetben természetesen minden eszközt bevetnek, hogy felkeressék őt. Ebből adódik, hogy az elcsatangolt kutyák 90%-a kan.

Utcai harcosok
Különösen sétáltatás közben okozhatnak problémát az egymás torkának ugró jószágok. Bár néha előfordulhat hogy két szuka között is nézeteltérés támad, de természetesen az ilyen fajta összecsapás leginkább a kanokra jellemző.

 

A szuka kutyák

Női problémák

Tüzelésnek mondjuk a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek, Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot kellemetlenségekkel járhat számunkra. A tüzelő szuka vérzik, így a padlót, vagy elkényeztetett „kanapékutyák” esetén az ülő és fekvőhelyeinket „összepöttyözheti”. Sokan ezt elkerülendő egy bugyit adnak szerencsétlen kutyusukra.

 

Nem kívánt terhességek, avagy ki az apa?
Amennyiben nem élünk a fogamzásgátlás valamely módjával és szeretnénk elkerülni a nem kívánt terhességet, akkor rendkívüli módon kell vigyáznunk tüzelő kutyánkra a sétáltatás közben. Egy kritikus időszakban a szukák is vágynak a románcra, ilyenkor nagyon nehéz visszatartani őket. Lehetőleg csak pórázon sétáltassuk az illető ebet, mert különben két hónap múlva nagyon különleges keverék újszülöttekre számíthatunk. Nekem speciel a puli spániel keverék a kedvencem J

kanvagyszuka1.jpg

Racionális megfontolások ide vagy oda, úgyis azt a kiskutyát fogjuk választani, amelyik először megmelengeti a szívünket

fiú vagy lány kutyus lenne alkalmasabb számunkra.

 

Ami a szukák elleni érvként fel szokott merülni az az évente kétszer történő tüzelés. Ekkor nem csak a "kislány" vonzza úgy magához a fiúkutyákat, mint mágnes a vasat, hanem a lánykutya is hajlamos elszökni kiszemelt partneréhez. Míg fiú kutyánál esetleg csak derülünk egyet az eseten a szukáknál következmények is vannak. A megszülető nem kívánt kiskutyák sok kellemetlen órát szerezhetnek a gazdinak. A szukák azonban talán simulékonyabb jobban kezelhetőek. Bár a kanok talán kiegyensúlyozottabbak mindenképp határozottabb bánásmódot igényelnek.


Ha első kutyát választunk és talán a kutyákhoz sem értünk annyira mindenképp érdemes egy hozzáértő barát vagy ismerős tanácsainak kikérése, hogy az alomból melyik kiskutyát vigyük haza
 

A hozzáértés nem azért szükséges, hogy előreláthatólag egy többszörösen díjnyertes kiskutyát válasszunk ki, hiszen kölyökkutyáknál erre még a fajta szakértői sem képesek. A kölyök átvizsgálására leginkább azért van szükség, nehogy egy beteg, legyengült esetleg valamilyen fajtától eltérő (pl. tiszta fekete helyett foltos) tulajdonságú kutyust sózzanak ránk sokszor komoly összegekért. Félreértések elkerülése végett: egy fekete fehér foltos újfullandiként megvásárolt kiskutya is lehet a világ legokosabb kutyája, de semmiképp nem érdemes annyi pénzt kifizetni érte, mint egy kiállítási példányért.kanvagyszuka1.jpg

 

A szakirodalomból sokféle módszer ismert arra vonatkozóan, hogy miként lehet a legjobb kölyköt az alomból kiválasztani. E módszereket azonban nem feltétlenül kell pontosan követni. Nagyon fontos (főleg ha hölgyismerős is van velünk) a személyes benyomás. A benyomásokon kívül azonban mindenképp ajánlott néhány szempontból megvizsgálni a kicsiket: A kiegyensúlyozott kiskutyák általában barátságosan, érdeklődve szaladnak oda még az idegenekhez is.

Ha ez nem így történik az sokkal inkább a félénkségüket jelzi mint mondjuk az idegenekkel szembeni bizalmatlanságukat. A szakirodalomban előforduló tesztelési módszer a tapsolás is, amely során az érdeklődő, morgó esetleg ugató kiskutyust előnyben részesítik a szűkölő esetleg félénken elbújó kicsikkel szemben. E tulajdonságok mellett fontosak a fizikai vizsgálatok is. Az egészséges kiskutya örül ha felveszik, nem mutatja jelét fájdalomnak. A kiskutya szeme, füle, és orra nem váladékos. Rózsaszín az íny a nyelv. Nem mutatja jelét hasmenésnek. A végig simított szőrzet puha, a bőrön nincsenek sebek, fekélyek. Az -ez nem veszélyes, -ezzel ne is törődjön kezdetű mondatok nem túl sok jóval kecsegtetnek. Ezeket a kutyusokat jobb, ha az általunk hozott állatorvos is megvizsgálja.

 

Persze a legfontosabb dolog a jó kennel kiválasztása. Hiába próbáljuk ki a tapsolást, ha az összes kiskutya elszalad, de az is előfordulhat, hogy érkezésünkkor már csak pár kutya maradt a kennelben nem hagyva választási lehetőséget. Ezért is fontos egy jó tenyészet kiválasztása, hiszen egy ilyen alom utolsó kölykével is jobban járhatunk, mint egy esetleges beltenyésztett alom legjobb utódjával.


 
  

Asztali nézet